Skip to main content

Wednesday 13 April, 18-20 CET

Food in Times of Crisis

Onsdag 13 April​

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm (Lokal Hjärtat, entréplan)

18-19 CET: In English

19-20 CET: In Swedish

Det är möjligt att delta både på plats och via zoom. Hybridmötet kommer att bestå av två delar, den första på engelska om matsuveränitet och världsordningen, den andra på svenska med fokus på kampanjen ”Utan bönder, ingen civil beredskap”. Kvällen hålls i samband med småbrukarens kampdag den 17 april.

Hur kan vi säkerhetsställa att människor har tillgång till mat – särskilt i kristider? Det nuvarande globala livsmedelssystemet är starkt beroende av fossila bränslen, gödningsmedel och en handfull grödor, varav en stor del importeras från Ryssland och Ukraina. Det ryska kriget mot Ukraina och de efterföljande västliga sanktionerna mot Ryssland har redan orsakat en ökning av livsmedelspriserna och många varnar för att detta bara är början på en allvarlig global livsmedelskris. FN rapporterar redan om betydande nedskärningar i sina livsmedelsprogram för människor i svält, t.ex. i Jemen och på Afrikas horn. Detta har, i kombination med klimatkrisen, väckt ett intresse även i västvärlden för livsmedel, både kring vår förmåga att förbereda oss för en kris och för riskerna med globaliseringen av livsmedelsmarknaden, jordbruksindustrin och försörjningskedjorna.

Livsmedelsfrågan är något som folkrörelserna driver med stor kraft, både när det gäller behovet av att skydda varje nations rätt och möjlighet att försörja sin egen befolkning med sina grundläggande behov, så kallad matsuveränitet, och för dess avgörande betydelse för den civila beredskapen i händelse av kris eller krig. Den internationella rörelsen för matsuveränitet föddes vid ett möte i Mali 2007. Den har följts av många regionala och nationella nätverk som främjar samarbete för att stärka omställningen till agroekologi, metoder för att öka jordbrukets självförsörjningsgrad och resiliens. Den har främjats av den internationella småbrukarorganisationen Via Campesina och andra folkrörelser såsom Jordens vänner. När coronakrisen drabbade världen blev matsuveränitet en viktig fråga för väldigt många internationella rörelser.

Food Sovereignty and the world order

18-18.50 CET (in English): Introduction by the speakers and a dialogue with the audience at ABF and via Zoom.

Pat Mooney

ETC Group, Right Livelihood Awardee and International Expert Panel on Sustainable Food Systems (IPES-Food)

Maximilian Isendahl

Farmer and forest owner, NOrdBruk/Via Campesina Sweden

Hyllning till Torgny Östling

18.50-19 CET: Hyllning till förre ordföranden för NOrdBruk som avled förra året när han arbetade sin skog

Utan bönder ingen civil beredskap (Without farmers there is no resilience)

19-20 CET (in Swedish): Eva Jonsson introducerar ämnet på plats i ABF huset i dialog med moderatorerna och publiken. Ellie Cijvat rapporterar från SOL nätverkets turné från Torfolks gård i Värmland.

Eva Jonsson

NOrdBruk

Ellie Cijvat

Aktiv i SOL nätverket (Stad och land) och sammankallande i Jordens Vänners bonde och urfolksutskott

Facilitering

Annika Lillemets,  Afrikagrupperna
Tord Björk, Stockholm +50 Folkets Forum
Jorunn Hellman, Jordens vänner