Skip to main content

Onsdag 27 april, 17-20.45

Time to End the Power of Big Business

Afrikagrupperna med internationella gäster

Sessionen hålls på engelska

Plats: Hjärtat, entréplan ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm

Streaming over YouTube: https://youtu.be/b1kTlTVFoSo

Facebook: https://fb.me/e/2eMcS4RF2

Also streaming over zoom: https://us02web.zoom.us/j/82084658502?pwd=REZKbGNCZnBaNXVFd3BKbG5ZVjRVUT09

Daniel Ribeiro
Justiçia Ambiental, Moçambique

Neth Daño
ETC Group, Philippines

Héctor Silva Ávalos
Co-director, Prensa Comunitaria, Guatemala

Emelie Muntrakis
Policyrådgivare – Naturresurser, företag & mänskliga rättigheter, Afrikagrupperna (samtalsledare)

Kl. 17.00-18.00 Mingel och presentation

Träffa representanter från Afrikagrupperna, aktiva i nätverket Stockholm +50 och mingla med andra som är intresserade av att stoppa storföretagens makt! Vi bjuder de 35 första deltagarna som kommer på vegansk, glutenfri och nötfri soppa utanför ABF-huset 17.00-17-45.

Kl. 18.00 – 19.45 (ink paus) Internationellt program: Stoppa storföretagens makt (english below)

Fossilbranschens representation var dubbelt så stor som urfolkens officiella delegation på COP 26 i Glasgow i november 2021. Den var till och med större än delegationerna för de åtta värst drabbade länderna sammanlagt, däribland Moçambique.

Vi ser hur debatten om hur en eskalerande klimatkris ska stoppas till stor del influeras av aktörer som samtidigt driver på den. Och det är inte bara i globala klimatdiskussioner som storföretagen har givna stolar vid förhandlingsbordet. De har ett finger med i flera spel.

Vill du lära dig mer om vad storföretagens makt innebär för oss, för demokratin, för klimatet, för miljön, för den globala matproduktionen och för de som lever där storföretagens verksamheter finns? Paneldeltagarna kommer att reflektera kring de här frågorna utifrån sina olika perspektiv och erfarenheter med exempel från klimatkompensationsprojekt i Moçambique, nickelutvinning i Guatemala och den globala matproduktionen. Vad får storföretagens makt för konsekvenser och hur kan vi stoppa det?

Panelister:

  • Daniel Ribeiro, Technical coordinator and co-founder of Justiça Ambiental (JA!)/Friends of the Earth Mozambique.
  • Neth Daño, Coordinator and Asia Director, Action Group on Erosion, Technology and Concentration (ETC Group), Philippines
  • Héctor Silva Ávalos, Co-director, Prensa Comunitaria, Guatemala.

Moderator:

Emelie Muntrakis, Policy Advisor Natural Resources, Business & Human Rights, Afrikagrupperna

20.00 – 20.45 Binding Treaty on Business and Human Rights

Att storföretagen får allt större makt är ett faktum och det är ofta svårt att ställa de till svars när de bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring i sina leverantörsled. Företagens intressen skyddas genom handels- och investeringsavtal men det finns inga globala avtal som är juridiskt bindande och som skyddar människor och miljö gentemot företagen.

Det är inte ovanligt att människor, främst i det så kallade globala syd, tvångsförflyttas från sina hem för att ge plats åt gruvor och plantage. Småskaliga bönder förlorar tillgång till mark och vatten. De som försvarar sina rättigheter eller miljön utsätts dessutom ofta för hot och trakasserier. Trots det, finns det ingen internationell lagstiftning eller juridisk instans dit de som drabbas kan vända sig och där företagen kan ställas till svars.

Kom och lär dig mer om och diskutera fördraget kring företagande och mänskliga rättigheter (Binding Treaty on Business and Human Rights) som sedan 2014 förhandlas i FN! Kan fördraget utmana storföretagens makt? Hur kommer det sig att Sverige hittills inte deltagit i förhandlingarna eller visat sitt stöd för fördraget? Vad krävs för att det ska bli verklighet och varför räcker det inte med nationella och regionala lagar kring så kallad Due Diligence?

Samtalet hålls på svenska.

Medverkande: Emelie Muntrakis, Policyrådgivare – Naturresurser, företag & mänskliga rättigheter, Afrikagrupperna


Arrangörer:
ABF Stockholm, Afrikagrupperna och nätverket Stockholm +50